Wat is Psychomotorische therapie (PMT)?

PMT is een non- verbale ervaringsgerichte therapievorm.
In plaats van alleen praten wordt er in deze therapievorm ook veel gedaan.
PMT kan uitgelegd worden als een doe-therapie.

Er wordt gebruik gemaakt van opdrachten en oefeningen uit sport- en spelvormen en lichaamsgerichte oefeningen, zoals ontspanningsoefeningen. Het bewegen en het lichaam staan centraal in deze therapievorm. PMT wordt daarom vaak gegeven in een grote ruimte waarin er voldoende mogelijkheid is om te bewegen, te sporten en materiaal te gebruiken.

Door dingen te ervaren bij PMT leren kinderen en jongeren zichzelf beter kennen en kunnen ze ook beter gaan begrijpen waarom ze dingen doen. Als ze dit weten van zichzelf kunnen ze iets ook op een andere manier gaan doen. Dit kan geoefend worden bij PMT.
Ook kunnen kinderen en jongeren  bij PMT hulp krijgen om te leren omgaan met nare dingen die in hun leven gebeurd zijn. PMT is een zeer toegankelijke therapievorm omdat tijdens sport en spelvormen zich tal van ervaringssituaties en oefensituaties voordoen.

Bij PMT leer je dus, door te bewegen in sport en spelvormen en je lichaam te gebruiken, meer over jezelf, leer je om iets op een andere manier te doen of leer je om te gaan met dat waar je moeite mee hebt of waar je problemen mee hebt.

Wie is de psychomotorisch therapeut?

Mijn naam is Marieke van Gool en ik woon met mijn gezin in een dorpje vlakbij Oldemarkt.

Inmiddels ben ik alweer 10 jaar met veel enthousiasme aan het werk als psychomotorisch therapeut.

Ik heb Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit (VU)  en ben in 2000 afgestudeerd in de richtingen Revalidatie en Psychomotorische therapie. Daarna heb ik in 2002 een specialisatie-opleiding Psychomotorische therapie gevolgd aan de Katholieke Universiteit Leuven te België.
Na werkzaam geweest te zijn geweest in de Forensische Psychiatrie en de Reguliere Psychiatrie heb ik de overstap gemaakt naar de Zorg voor mensen met een Verstandelijke Beperking en de Visueel Gehandicapten Zorg.

Ik heb inmiddels ruime ervaring met het geven van therapie aan kinderen en jongeren in verschillende instellingen en was onder meer werkzaam op een school. Hier is ook de interesse ontstaan in het werken met kinderen en jongeren.

Naast Zelfstandig gevestigd Psychomotorisch therapeut ben ik ook verbonden aan het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) als consulent en werk ik nog 1 dag voor Frion (een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking).

Ik ben senior geregistreerd bij de SRVB (Stichting Registratie Vaktherapeutische Beroepen) en ik ben aangesloten bij de ZGVT (Zelfstandig Gevestigde Vaktherapeuten), de NVPMT (Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie) en de FVB (Federatie Vaktherapeutische Beroepen).

Ik vind het werken met kinderen en jongeren uitdagend en interessant omdat je door een therapeutisch zetje te geven een vastgelopen kind weer in beweging kan krijgen.

Andere disciplines: